Kraamtijd

Kraamtijd

Hoera, geboren! In de kraamtijd geeft de kraamverzorgende moeder en kind de beste start… Aan het eind van de kraamweek kun jij zeker van jezelf voor je kindje zorgen.

Wat doet de kraamverzorgende?
Je kraamverzorgende:

  • assisteert de verloskundige tijdens jouw bevalling thuis of in het ziekenhuis;
  • observeert en controleert jouw gezondheid en die van je kindje;
  • biedt een luisterend oor en geeft je persoonlijke tips in deze bijzondere tijd;
  • geeft voorlichting en instructie over voeding, veiligheid en verzorging;
  • houdt de kraamkamer, babykamer en sanitaire ruimtes schoon;
  • ondersteunt in het huishouden en staat klaar voor de andere gezinsleden;
  • schakelt hulp in van je verloskundige of arts als dat nodig is;
  • draagt aan het eind van de kraamweek de zorg over aan de JGZ (Jeugdgezondheidszorg).

Bij jou thuis
De kraamverzorgende is bij jullie thuis. Jouw wensen staan voor haar centraal. Tijdens het kennismakingsgesprek rond de 30e week van je zwangerschap worden je wensen besproken. Het is belangrijk dat je een aantal zaken in huis hebt. In dit handige checklistje vind je wat je nodig hebt voor jou en je kindje. [pdf toevoegen]. Klik hier voor de uitzetlijst voor tweelingen [pdf toevoegen].

Uren kraamzorg
Het aantal uren kraamzorg dat je krijgt, hangt van jouw situatie af. Aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol wordt tijdens het kennismakingsgesprek het aantal uren zorg bepaald. In de kraamweek kan het aantal uren veranderen als daar aanleiding voor is. In principe krijg je de uren kraamzorg in de eerste acht dagen na de geboorte. Als je langer in het ziekenhuis moet blijven, dan kan het aantal uren worden verminderd.

Kosten van kraamzorg
Kraamzorg is noodzakelijke zorg en wordt daarom door elke basisverzekering vergoed. Wel betaal je een eigen bijdrage van €4,30 per uur. Ben je aanvullend verzekerd? Dan krijg je deze kosten (deels) vergoed. Informeer daarvoor bij je zorgverzekeraar.

Kraamzorg regelen
Je verloskundige vertelt je bij welke kraamzorgaanbieders in Salland je terecht kunt. Je kunt daarnaast ook altijd contact opnemen met je zorgverzekeraar. In principe dien je voor de 16e week van je zwangerschap de kraamzorg te regelen. Bij de meeste kraamzorgaanbieders gaat dat snel en eenvoudig via hun website of per telefoon.